Monday, November 29, 2010

LD TYPIST VARIOUS DEPARTMENT

LD TYPIST VARIOUS DEPARTMENT
QUESTIONS AND ANSWERS
EXAM HELD ON 25/10/2008

Category No. 201/2008
Maximum: 100 marks
Time : 1 hour and 15 minutes
1. Glass which does not conduct light is
(A). Soda Glass
(B). Hard Glass
(C). Ceramic glass
(D). Fibre glass
Ans: (C) Ceramic Glass
2. Alloy having least expansion is :
(A)  Invar
(B)  Brass
(C)  Bronze
(D)  Stainless steel
Ans: (A) Invar
3. Heavy water is used in the nuclear reactor as:
(A)  Coolant
(B) Lubricant
(C)  Fuel
(D)  Moderator
Ans: (D) Moderator
4. The country which produced chemical fertilizer using nitrogen in the air, for the first time is
(A)  America
(B) Germany
(C)  China
(D) Japan
Ans: (B) Germany
5. Aqua Fortis is related to
(A)  HNO3
(B) HCI
(C)  H2SO4
(D) H2CO3
Ans: (A) HNO3
6. Percentage of silver in German Silver is
(A)  10
(B) 25
(C)  0
(D) 50
Ans: (c) 0
7. Plant having no flower is
(A)  Tapioca
(B) Mushroom
(C)  Onion
(D) Ginger
Ans: (B) Mushroom
8. Liquid .Part of blood is
(A ) Antigen
(B) Vitamin
(C) Minerals
(D) Plasma
Ans: (D) Plasma
9. Ornithology is the study of:
(A) Insects
(B) Reptiles
(C) Birds
(D) Amphibians
Ans: (C) Birds
10. Metal known as chemical sun is :
(A) Magnesium
(B) Platinum
(C) Silver
(D) Sodium
Ans: (A) Magnesium
11. Holy book of 'Buddhism' is :
(A) Vedas
(B) Upanishads
(C) Bhagavat Gita
(D) Tripi taka
Ans; (D) Tripi taka
12. Year in which Delhi became the capital of India s:
(A) 1956
(B)1911
(C) 1947
(D) 1950
Ans: (B)1911
13. Edakkal cave is situated in:
(A) Mysore
(B) Palghat
(C) Idukki
(D) Wynad
Ans: (D) Wynad
14. Founder of Red Cross Society is :
(A) Dalton
(B) Rutherford
(C) Henry Dunant
(D) Thomson
Ans: (C) Henry Dunant
15. The deepest part in the ocean Mariana Trench is situated in :
(A) Pacific Ocean
(B) Indian Ocean
(C) Atlantic Ocean
(D) Arctic Ocean
Ans: (A) Pacific Ocean
16. 'Caspian Lake' is situated in the continent :
(A)Europe
(B) Asia
(C) Africa
(D) Australia
Ans:  (B) Asia
17. UNO was formed in the year :
(A) 1945
(B) 1930
(C) 1950
(D) 1938
Ans: (A) 1945
18. Present name of Formosa Island is :
(A) Greenland
(B) Scotland
(C) Ireland
(D) Taiwan
Ans: (D) Taiwan
19. Poisonous gas evolving during the burning of plastics is :
(A) Carbon monoxide
(B) Dioxine
(C) Chlorine
(D) Hydrogen sulphide
Ans: (B) Dioxine
20. Particles that can travel faster than light is :
(A) AI pha particles
(B) Electrons
(C) Takions
(D) Neutrons
Ans: (C) Takions
21. Fourth Estate is related to :
(A) Rubber
(B) Tea
(C) Cardamom
(D) Newspaper
Ans: (D) Newspaper
22. Parliament of Japan is :
(A) Diet
(B) National Assembly
(C) Congress
(D) AI thing
Ans: (A) Diet
23. Currency of Thailand is :
(A) Rupee
(B) Pound
(C) Baht
(D) Dollar
Ans: (C) Baht
24. Capital ofVietnam is :
(A) Lome 
(B)Hanoi
(C) Tunis
(D) Lusaka
Ans: (B)Hanoi
25. The gift of Pamba river is :
(A) Erqmeli
(B) Sabarimala
(C) Pathanamthitta
(D) Kuttanad
Ans: (D) Kuttanad
26. What gas mixture is known producer gas?
(A) CO+H2
(B) CO+N2
(C) H2 + C02
(D) C02 + N2
Ans: (B) CO+N2
27. Whose painting is 'Gopini'?
(A) Ravivarma
(B) Picasso
(C) N andalal Bose
(D) J.C. Bose
Ans: (C) N andalal Bose
28. The planet which is known as blue planet is:
(A) Earth
(B) Mercury
(C) Venus
(D) Jupiter
Ans: (A) Earth
29. Kerala Gandhi is :
(A) A.K. Gopalan
(B) K. Kelappan
(C) E.M.S.
(D) M.K. Gandhi
Ans: (A) A.K. Gopalan
30. Which is the first National park in Kerala?
(A) Silent Valley
(B) Thekkadi
(C)Iravikulam
(D) Thattekkad
Ans: (C)Iravikulam
31. Percentage of water in human body:
(A) 65
(B) 50
(C) 25
(D) 10
Ans: (A) 65
32. Crook's glass is used to resist :
(A) Heat
(B) Light
(C) X rays
(D) Ultra violet rays
Ans: (D) Ultra violet rays
33. Phenomenon of rain drops being spherical is :
(A) Reflection
(B) Refraction
(C) Surface tension
(D) Capillary action
Ans: (C) Surface tension
34. 'Golden State of America' is :
(A) California
(B) Mexico
(C) Panama
(D) Arizona
Ans: (A) California
35. Official language of Jammu and Kashmir is:
(A) Hindi
(B) English
(C) Marathi
(D) Urdu
Ans: (D) Urdu
36. The first eco tourism project in India is at:
(A) Ponmudi
(B) Thenmala-
(C) Thekkadi
(D) Kumali
Ans: (B) Thenmala-
37. 'Sea of Tranquility' is at :
(A) Earth
(B) Moon
(C) Mars
(D) Jupiter
Ans: (B) Moon
38. 'Garuda' is the airline of:
(A) Russia
(B) China
(C) Malaysia
(D) Indonesia
Ans: (D) Indonesia
39: The metal which is found most in human body:
(A) Calcium
(B) Iron
(C) Sodium
(D) Aluminum
Ans: (A) Calcium
40. 'Indian Shakespeare' is:
(A) Thoppil Bhasi
(B) M. Mukundan
(C) Kalidasan
(D) C.V. Raman Pillai
Ans: (C) Kalidasan
41. 'City of Lakes' is :
(A) Ooty
(B) Udayapur
(C) Bandipur 
(D)Kashmir
Ans: (B) Udayapur
42. V.S. Naipai is related to:
(A) Nobel prize
(B) Padmasree
(C) Booker prize
(D) National award
Ans: No Answer
43. Sudden death is related to :
(A) Cricket
(B) Shooting
(C) Tennis
(D) Football
Ans: (D) Football
44. 'Grains of Paradise' is :
(A) Cardamom
(B) Rice
(C) Wheat
(D) Pepper
Ans: (A) Cardamom
45. Switzerland of Kerala is :
(A) Madhura
(B) Munnar
(6) Vagamon
(D) Pathiramanal
Ans: (6) Vagamon
46. The state known as the heart of India is :
(A) Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Maharashtra
Ans: (B) Madhya Pradesh
47. 'Gods own country' is related to:
(A) Sasi Tharur
(B) R.K. Narayanan
(C) Arundhathi Roy
(D) Kamala Surayya
Ans: (A) Sasi Tharur
48. 'The Times' daily is published from :
(A) France
(B) Italy
(C) Australia
(D) London
Ans: (D) London
49. 'Falke award' is related to:
(A) Sports
(B) Film
(C) Dance
(D) Invention
Ans: (B) Film
50. Retinol is:
(A)Vitamin A
(B) Vitamin E
(C) Vitamin D
(D) Vitamin K
Ans: (A)Vitamin A
51. Who invented the Typewriter?
(A) William Henry
(B) Henry Mill
(C) John Miller
(D)Robert Henry
Ans: (B) Henry Mill
52. The Common Keyboard adopted for all typewriters are called :
A) Universal Standard Keyboard
(B) Ideal Keyboard
(C) Scientific Keyboard
(D) Standard Keyboard
Ans: A) Universal Standard Keyboard
53. The Guide Row in the Typewriter is :
(A) First Row
(B) Second Row
(C) Third Row
(D) Fourth Row
Ans: (B) Second Row
54. asdf;lkj are called :
(A)Guide Keys
(B) Home Keys
(C) Master Key
(D) Special Keys
Ans: (B) Home Keys
55. We strike space bar to get:
(A) Back space
(B) Blank space
(C) Alternate space
(D) Marginal space
Ans: (B) Blank space
56. The scientific method of operating the Typewriter is known as :
(A) Touch System
(B) Sight System
(C) Shift System
(D) Site System
Ans: (A) Touch System
57. Official letters are concluded by:
(A) Yours faithfully
(B) Yours truly
(C) Yours affectionately
(D) Yours sincerely
Ans: (A) Yours faithfully
58. Carriage moves to the left by the force extended by :
(A) Main spring
(B) Typefaces
(C) Draw chord
(D) Cylinder feed rolls
Ans: (A) Main spring
59. In a Typewriter there are :
(A) Three scales
(B) One scale
(C) Four scales
(D) Five scales
Ans: (C) Four scales
60. Feed rolls are made by :
(A) Iron
(B) Steel
(C)Rubber
(D) Fibre
Ans: (C)Rubber
61. Which key is not provided in English Typewriter?
(A) Back space key
(B) Shift Key
(C) Tabulator set key
(D) Half space Key
Ans: (D) Half space Key
62. Touch method was developed by :
(A) Pratt
(B) Charles Thurber
(C) Remington
(D) Frank McGurrin
Ans: (D) Frank McGurrin
63. Line space lever also called :
(A)  Line space adjuster
(B) Carriage Return Lever
(C) Paper Release Lever
(D) Operating Lever
Ans: (B) Carriage Return Lever
64. Who invented Malayalam Typewriter?
(A) Remington
(C) Newman
65. What will happen when the draw chord is cut?
(A) The carriage will jerk
(B) The carriage will step
(C) Sluggish movement of the carriage
(D) The carriage will run to and fro
Ans: (B) The carriage will step
66. Which key is pressed to get upper case characters continuously?
(A) Shift key
(B) Shift lock key
(C) Tab key
(D) Master key
Ans: (B) Shift lock key
67. Paper side guide is provided to get:
(A) Uniform left margin in all pages
(C) Uniform right margin
(B) Uniform line space •
(D) Equal columns
Ans: (A) Uniform left margin in all pages
68. The keys making impression on the paper are called:
(A) Character keys
(B) Non character keys
(C) Tab key
(D) Shift keys
Ans: (A) Character keys
69. The Capital L is used for:
(A) 500
(B) 50
(G) 05
(D) 5000
Ans: (B) 50
70. The size of A4 paper is :
(A) 120 mm x 729 mm
(B) 210 mm x 297 mm
(C) 110 mm x 197 mm
(D) 240 mm x 290 mm
Ans: (B) 210 mm x 297 mm
71. The present keyboard is developed by : 
(A) Christopher Lathem Sholes
(B) Dr. Hoke .
(C) William Mill
(D) Frank McGurrin
Ans: (A) Christopher Lathem Sholes
72. Which finger is to be used for striking the shift key?
(A) Index finger
(B) Little Finger
(C) Thumb
(D) Middle Finger
Ans: (B) Little Finger
73. How many characters the type bar is having?
(A) One
(B) Three
(C) Two
(D) Four
Ans: (C) Two
7 4. The note 'Personal' should be typed on :
(A) Top left hand corner
(B) Top right hand corner
(C) Bottom left hand corner
(D) Bottom Right Hand Corner.
Ans: (A) Top left hand corner
75. Companies with impersonal titles should begin with :
(A)  Messrs
(B) Shri.
(C) The
(D) Mr.
Ans: (C) The
76 . The short cut key to save a document is :
(A) Ctrl + F4
(B) Ctrl + Z
(C) Ctrl + S
(D) Ctrl +X
Ans: (C) Ctrl + S
77. How many pages of a document can be displayed in print preview in a reduced size?
(A) One
 (B) Ten
(C) Six
(D) Multiple
Ans: (D) Multiple
78. While reading a floppy disc, the colour of the indication light is :
(A) Yellow
(B) Red
(C) Green
(D) Blue
Ans: (C) Green
79. Which tool bar consists of most frequently used commands?
(A) Standard tool bar
(B) Formating tool bar
(C) Menubar
(D) Ruler bar
Ans: (A) Standard tool bar
80. Header is printed in the :
(A)Topmargin
(B) Left margin
(C) Bottom margin
(D) Right margin
Ans: (A)Topmargin
81. An office communicates with a citizen by :
(A) Government Order
(B) Circular
(C) Official letter
(D) Business Letter
Ans: (C) Official letter
82. For typing alphabet 'Z' Typist is using:
(A) Left Thumb
(B) Right Thumb
(c)Left little finger
(D) Right  little finger
Ans: (c)Left little finger

83. Government Order is issued by :
(A) Secretary
(B) Governor
(C) Chief Minister
(D) Superintendent
Ans: (B) Governor
84. When the Title of the Firm is typed in the centre of a letter it is called:
(A) Business letter
(B)Official letter
(C) Demi official letter
(D) Display
Ans: (A) Business letter
85. Letters sent from Government Secretariat are called :
(A) Government letters
(B) Official Letter
(C) Government Order
(D) Circular
Ans: (A) Government letters
86. Find out the word which is not a verb :
(A)  Wrote
(B) Play
(C) Does
(D) Milk
Ans: (D) Milk
87. The opposite of STIMULATE is :
(A) Separate
(B) Dissimulate
(C)Quell
(D) Unstimulate
Ans: (C)Quell
88. Choose the Full form of 'LED' :
(A) Least Extracted Diode
(B) Light Emitting Diode
(C) Logo Emission Diode
(D) Liquefied Ethane Diode
Ans: (B) Light Emitting Diode
89. Choose the correct spelling :
(A)Gazetted
(B) Gezetted
(C) Gazated
(D) Gazaatted
Ans: (A)Gazetted
90. Choose correct word :
(A) Acommodation
(B) Committee
(C) Congradultion
(D) Vacuam
Ans: (B) Committee
91.Which sentence is not correct? .
(A) Hari and Joseph are friends
(B) He worked hard but he failed
(C) They waited for me till I came
(D) He tried his best yet he failed
Ans: No answer given
92. Find out the correct sentence :
(A) She neither speaks Tamil nor English
(B) The room is not enough large for us
(C) I have been ill since last month
(D) They were picking up flowers
Ans: (C) I have been ill since last month
93. Which is the correct word?
(A) Vaccum
(C) Vaccuum
(B)Vacuum
(D)Vacuam
Ans: (B)Vacuum
94. The full form of the abbreviation P.A.C. used in tender form is :
(A) Permanent Account Code
(B) Permanent Amount of Cash
(C) Probable Amount of Cost
(D) Probable Amount of Cash
Ans: (C) Probable Amount of Cost
95. Find the abstract noun of the word ACT :
(A) Acter
(B) Action
(C) Actent
(D) Actor
Ans: (B) Action
96. Find the noun form of the word CIVIL :
(A) Civilization
(B) Civil
(C) Civility
(D) Civilent
Ans: (C) Civility
97. Find out the substitute of the word AMPHIBIAN :
(A) A creature living both on land and on water
(B) A creature living on land
(C) A creature living in water
(D) A creature living in air
Ans: (A) A creature living both on land and on water
98. A large group of stars is called:
(A) Milky way
(B) Galaxy
(C) Space
(D) Satellite
Ans: (B) Galaxy
99. A bunch of flowers is :
(A) Bokkey
(B) Bouquet
(C) Bouque
(D) Boque
Ans: (B) Bouquet

100. Choose the correct sentence:
(A) He is dead and I alive
(B) He is dead and I am alive
(C) He is dead and I was alive
(D) He is dead and I also alive
Ans: (B) He is dead and I am alive

No comments:

Post a Comment

Post a Comment